Ahad, 6 Julai 2014

Iftar

Assalamualaikum...

Dear Blog...

Hai2, sihat ke semua? lama dyra xtulis...hehehe...sja nak share...buka posa kemarin dyra buat satay...hehehe...xjadi la sebiji macam kat pasar malam tu, tapi boleh la nak makan...hehehe... dyra main campak je ape yang boleh dalam satay tu...hehehe, dyra mula perap pagi sabtu tu...siang ayam & sediakan bahan2 semua... pastu mula perap...kul 4 lebih baru dyra cucuk kat lidi...selain tu dyra buat sosej jugak...bakar jugak...hehehe...dyra da amik resepi dari beberapa blog & dyra agak2 je masuk semua...hehehe...dyra amik dr BLOG ni jugak

nak share resepi la...





Satay

Bahan2:

600gm daging/isi ayam
1 cawan gula
2 sudu besar kacang tanah kisar
1 sudu besar garam (jangan penuh sangat, agak2)
1 sudu besar kunyit
3 batang serai (blend)
6 ulas bawang merah (blend)
5 ulas bawang putih (blend)

Cara:

1. Potong isi ayam atau daging ikut selera.
2. Kemudian masukkan dalam bekas, masukkan bahan blend, garam, kunyit. Kacau sebati.
3. Akhir sekali masukkan kacang tanah & gula...gaul dan perap dalam peti sejuk selama beberapa jam atau semalaman.
4. Cucuk pada lidi. Siap di bakar.

 Haa mudah je resepi tu...hehehe...pastu yang sosej tu dyra cuma perap dengan sos cili, lada hitam & sos tiram...gaul2 pastu cucuk kat lidi...siap...hehehe...



Haa, setel bakar membakar kemarin & siap masuk dalam perut dah....hehehe...saja la share2...cuma satay dyra agak masin skit...hehehe...maklum la bulan posa xleh nak rasa2, tapi jadi la...len kali leh buat lagi...
Selamat Berpuasa..

BYE2..
OUT~~~~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan